Veldman maakt grote sprong met Soraluce

 

Veldman maakt grote sprong met Soraluce

 

Met de investering in een Soraluce FLP 6000 floortype freesmachine heeft Veldman Machinerie in Staphorst een grote sprong gemaakt. Daar waar Bernard Veldman en zijn dertien medewerkers voorheen draaiden, freesden en kotterden tot 2,5 meter, kunnen ze nu onderdelen tot 6 meter superefficiënt bewerken. Maar de nieuwe aanwinst is vooral een hoogtechnologische machine van Europese kwaliteit, die Veldman als toeleverancier een grote flexibiliteit geeft.

Bernard Veldman heeft het bedrijf in 2016 overgenomen van zijn vader. In 2017 is hij verhuisd naar een nieuw bedrijfspand waardoor de beschikbare ruimte bijna is verdrievoudigd tot 2000 vierkante meter. Hier is vorig jaar ook de Soraluce floortype freesmachine geplaatst. De behoefte aan een grote machine had Veldman al een tijdje: “Wij leveren toe aan een brede klantenkring, onder andere aan de landbouw- en de foodindustrie, en die legt steeds grotere producten bij ons neer. Ook producten die 5-zijdig en dus bij voorkeur in één opspanning moeten worden bewerkt.”

Alles uit één hand
Veldman Machinerie is hiervoor in zee gegaan met Bimatec Soraluce, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Laagland. Deze machinefabrikant, onderdeel van de Danobat groep, produceert in Spanje en beschikt in de Duitse plaats Limburg (vlakbij Frankfurt) over een groot technologiecentrum. “Daarmee heeft Bimatec een unieke positie”, zegt Gerlof Vollema, sales engineer bij Laagland: “Ten eerste ontwikkelen en produceren ze alles zelf, inclusief de freeskoppen, wat niet gebruikelijk is in onze branche. Daarnaast bieden ze met 85 medewerkers vanuit Limburg alle service en support die de klant nodig heeft. Hier liggen ook spareparts op voorraad, zodat we klanten binnen 24 uur kunnen voorzien van onderdelen.”
“Zo krijgt de klant bij Bimatec alles uit één hand: niet alleen de complete machine, maar ook advies, scholing en service”, aldus Sven Dombrowski, verantwoordelijk voor de fabrieksondersteuning bij de verkoop van Soraluce machines in onder meer Nederland.

Groot werkbereik
Voor Bernhard Veldman was dat een belangrijke reden om voor deze grote investering te kiezen voor Soraluce. De waarde hiervan bleek eigenlijk al direct tijdens het eerste gesprek met Gerlof Vollema. Veldman dacht zelf aanvankelijk aan een  machine met een draaitafel, een bedfrees en/of kotterbank wellicht. Maar toen hij samen met Vollema de tekening doornam van een product dat 5-zijdig moest worden bewerkt, kwamen ze tot de conclusie dat een floortype frees- en boormachine een veel betere keus was. Ook gezien alle andere werkstukken die Veldman bewerkt. Met zo’n machine zou hij veel flexibeler zijn. Allereerst vanwege het werkbereik van 6000x1300x2300mm. “Dat biedt ruimte voor grotere werkstukken, maar we doen vooral veel producten binnen de 3 meter. Door het grote werkbereik kunnen we meerdere opspanningen op het bed laten staan.”

soraluce-veldman
Naast het grote werkbereik geeft vooral de traploos verstelbare freeskop maximale flexibiliteit.

Traploos verstelbare kop
Maar daarnaast geeft vooral de traploos verstelbare freeskop maximale flexibiliteit. Bernard Veldman raakte bij zijn bezoeken aan Soraluce in Limburg al enthousiast over de mogelijkheden van deze kop, maar hij werd vooral overtuigd tijdens een referentiebezoek aan Machinefabriek Sas Van Gent. “Daar raadden ze me die kop echt aan. Dat was hun belangrijkste advies.”
Nu zijn eigen machine al bijna een jaar naar volle tevredenheid draait, kan Veldman niet anders zeggen dan dat dit een uitstekende keuze is geweest. “De traploze kop betekende wel een extra investering, maar heeft grote voordelen. Zo’n kop is echt ideaal. Juist hierdoor kun je 5-zijdig bewerken in één opspanning, wat natuurlijk heel efficiënt is. Bepaalde hoeken waren voor ons altijd lastig te maken. Maar met deze kop is boren onder een hoek van bijvoorbeeld 42 graden geen probleem.”
De traploos verstelbare kop bespaart ook veel uitrichttijd, wat misschien wel een van de grootste voordelen is. Het werkstuk kan willekeurig op het machinebed worden opgespannen, waarna het met een meettaster wordt afgetast, de freeskop zich automatisch in de goede richting zet en het programma wordt aangepast.

Grote flexibiliteit
Veldman beleeft dagelijks plezier aan de flexibiliteit die de Soraluce hem biedt. “De producten die we hier maken wisselen elke dag. Het zijn kleine producten tot 1 meter, grote tot 6 meter, lasdelen, samengestelde frames en blokken volmateriaal. Het kan allemaal op deze machine, of we nu heel veel kilo’s materiaal moeten afnemen of nauwkeurig moeten nabewerken. Alles binnen 6 meter kunnen we handelen en efficiënt bewerken.”

De machine biedt een goede balans tussen stabiliteit en dynamiek. Het gegoten frame is geplaatst in een op aanwijzingen van Soraluce gemaakte fundering, wat zorgt voor stabiliteit en daarmee nauwkeurigheid. De lineaire geleidingen zorgen voor de dynamiek. Dankzij de moderne Heidenhain TNC 640 besturing laat de machine zich goed programmeren en bedienen. Soraluce heeft eigen cycli in Heidenhain, die het programmeren van bijvoorbeeld kopzwenken en interpolatie draaien vereenvoudigen en versnellen. De gereedschappenketting biedt ruimte voor 60 tools, wat veel wisselwerk scheelt.

Aan de keuze voor de Europese kwaliteit van Soraluce hangt natuurlijk een prijskaartje. Maar met de steun van fabrikant Bimatec Soraluce en haar vertegenwoordiger Laagland heeft Veldman Machinerie hiermee wel een enorme stap gemaakt. Bernard Veldman weet daarbij dat hij kan rekenen op hun snelle service als er een probleem is. “Dat geeft mij als toeleverancier, die echt niet een week kan wachten op een monteur, een gerust gevoel.”